HOME <-
-> About our company HOME <- -> site térkép Ügyfélszolgálatunk KERESÉS:
 
Nyitólap » Hírek » 2F hírek » Politika a vírusok célkeresztjében
 
 
2F hírek
Politika a vírusok célkeresztjében
    Budapest, 2004. április 19.
Hírek
 
Vírushíradó
2F hírek
Termékhírek
Teméktámogatás
Értékesítés
Letöltés
Rendezvények
Közbeszerzés
Navigáció
Hírek
 
Vírushíradó
2F hírek
Termékhírek, érdekességek
Esettanulmányok
 
 
 
Magyarországon egyedülálló módon, politikai üzenetet tartalmaz a Zafi.A féreg.
 
     
 

Budapest, 2004. április 19. - A Zafi.A nevű magyar nyelvű féreg terjedéséről számolt be 2004. április 19-én a 2F 2000 Kft és a VírusHíradó. A féreg képeslapnak álcázza magát, a levélben található link azonban nem működik, a csatolt fájl megnyitásával a vírus aktivizálódik. A vírus Magyarországon szokatlanul gyorsan terjed, ami főként magyar nyelvének köszönhető.

Egyedülálló azonban, hogy a féreg politikai üzenetet tartalmaz. A Zafi.A féreg csak április hónapban működőképes, május elsején - Magyarország EU csatlakozásának napján - egy erősen politikai jellegű üzenet - hibaüzenetben történő - megjelenítése után befejezi működését. A "hibaüzenet" a következő szöveget tartalmazza:

"Emberek! Magyarok szazezrei, millioi elnek naprol - napra, halnak ehen - szomjan, s szegenysegben hazankban! Mikozben jonehany felso parlamenti gazember millios vagyonokra tesz szert, mitsem torodve velunk. Latszat emberek iranyitanak, kik emelik fizetesunk, s ketszer annyi adot vonnak le, kik igazsagszolgaltatasrol regelnek, mikor a bunozoket es a novekvo agressziot vedik torvenyeikkel, kik inkabb Forma1-re pocsekoljak a penzt, mialatt hajlektalanok halnak meg naponta utcainkon, s korhazi betegek szenvednek szukseges muszerek nelkul. Hogy - hogy nem latja ezt senki. Miert nincs egy igaz magyar, ki vegre mar nem sajat erdekeit, hanem az orszag súlyos problemait helyezne eloterbe!!! Nem eleg akarni, s beszelni, meg szonoklatni a szepet,s jot, tenni-tenni-tenni kell, egyarant mindenkinek - mindenkiert!"

Dávid András a vírus szakértő 2F 2000 Kft. kereskedelmi igazgatója elmondta: "Magyarországon először fordul elő, hogy politikai tartalmú vírus terjed a számítógépes rendszerekben, a nemzetközi vírustörténelemben azonban mégsem ír új fejezetet a Zafi.A vírus, hiszen a vírusírók szerte a világon, számtalan esetben írtak már vírusokat politikai döntések ellen vagy miatt. Ez is jól bizonyítja, hogy a számítógépes bűnözésnek újabb és újabb formái jelennek meg, amellyel szemben hatékonyan csak egy összehangolt informatikai rendszer képes felvenni a küzdelmet.."

Mikko Hypponnen az F-Secure nemzetközi anti-vírus szoftvercég kutatási részlegének vezetője elmondta, az F-Secure már elkészített egy ingyenesen letölthető vírus eltávolító programot, amely a már megfertőzött gépeket is megtisztítja. A program jelenleg tesztelés alatt áll, várhatóan április 19-én este már letölthető lesz az F-Secure site-járól vagy a VírusHíradó oldaláról. (www.f-secure.com www.virushirado.hu )

Mikko Hypponen az alábbi kiragadott nemzetközi példákat említi a magyar vírus kapcsán:
A BLOODY nevű vírus, amely kb. 10 évvel ezelőtt a Tiananmen téri vérengzések után íródott, és minden évben az évfordulón aktivizálódott. Világszerte terjedt, de ez ma már nem jelent veszélyt.
A MAWANELLA nevű vírus, amelyet a Sri Lanka/India közötti vérengzések ellenzői indítottak útjára. Ez a vírus egy hasonló hibaüzenetet generált, egy égő ház karakterekből kirakott képével és a következő szöveggel: "Mawanella egy sri lankai muszlim falu, ahol 2 mecset és 100 üzlet égett le egy brutális vérengzés miatt. Én gyűlölöm az ilyen incidenseket, és Te? Tönkretehetném a számítógépedet, de nem teszem. Mert Én egy békeszerető polgár vagyok."
1996-ban, amikor Franciaország megkezdte a nukleáris teszteket, egy NUCLEAR nevű vírus született, amely Word dokumentumokban átírt szövegrészeket. Egy csupán Finnországban elterjedt vírus volt az ECOTERROR, amely egy új atomerőmű építése elleni tiltakozás nyomán íródott, és úgy működött, hogy tönkretette a merevlemezt, miközben meg is küldte hibaüzenetben, hogy azért mert tönkre, mert "atomenergiával működik".
A palesztinok és az izraeliek között a mai napig kölcsönösen folynak vírustámadások, amelyek kormányzati weblapok ellen irányulnak, és elsősorban diákok írják

 
     
  oldal tetejére  
   
Esettanulmányok
Kaspersky az Autóklubnál
Ma már az internetet használó, nagyszámú munkaállomást működtető vállalatoknál, szervezeteknél az informatikai biztonsághoz szervesen hozzátartozik a vírusvédelem. A Magyar Autóklub informatikáért felelős vezetése is már évekkel ezelőtt vírusszűrő program telepítése mellett döntött, ám akkori választásuk nem bizonyult minden szempontból szerencsésnek.
     
Vírushíradó  
  Vírmérséklet:  
  2017.06.29. A Kaspersky Lab közleménye az ExPetr zsaroló vírusról  
  2017.06.08. A WannaCry zsaroló kártevő gyenge pontjai miatt néha visszaállíthatók az adatok támadás után  
  2017.06.08. A Kaspersky Lab tröszt-ellenes panaszt nyújtott be a Microsoft ellen  
  2016.01.20. Csupa szem és fül az új linuxos kártevő  
  2015.11.03. Fizess Barátom, Így jártál!  
© 2000-2015 2F 2000 Kft. Tel: 488-7700 - Fax: 488-7709 NYITÓLAP OLDALTÉRKÉP GYIK
1016 Budapest Hegyalja út 5. I/8. Mail: support@2f.hu | sales@2f.hu Partner login Karrier Vásárlás