Esettanulmányok
Kaspersky az Autóklubnál
   
 
 
Ma már internetet használó, nagyszámú munkaállomást működtető vállalatoknál, szervezeteknél az informatikai biztonsághoz szervesen hozzátartozik a vírusvédelem. A Magyar Autóklub informatikáért felelős vezetése is már évekkel ezelőtt vírusszűrő program telepítése mellett döntött, ám akkori választásuk nem bizonyult minden szempontból szerencsésnek.
 
     
  Simonka Bence, az Autóklub informatikai vezetője elsősorban annak magas hardverigénye, viszonylag magas ára, a vírusminták késői kibocsátásából eredő frissítési - s ami ezzel együtt jár, megbízhatósági -, valamint telepítési problémák miatt döntött tavaly a korábbi megoldás cseréje mellett. Az említetteken túl a szaklapokban a vírusvédő programokról megjelent tesztek sem voltak előző megoldásukra nézve - a 2F2000 Kft. forgalmazásában elérhető, a tesztekben előkelő helyezést elért Kaspersky Anti-Virus (KAV) termékcsaláddal ellentétben - kedvezőek.

A Kaspersky Lab terméke egyéni felhasználók és a különféle méretű vállalatok számára kínál egyaránt teljes körű - munkaállomások, e-mail gateway-ek, valamint fájl- és alkalmazásszerverek védelmére szolgáló megoldást. S mivel tapasztalataik az ingyenesen letölthető tesztminták közül is a KAV-val voltak - többek között ár/érték arány vonatkozásában - a legkedvezőbbek, a vezetéssel egyetértésben szoftvert váltottak.

A hálózat vírusvédelme csak akkor lehet hatékony, ha védelem alatt áll az összes csomópont, adatátviteli csatorna és tárolóhely. Erre az Autóklub is tekintettel volt, így a vírusokkal szemben ellenállóbb Linuxos mail-szerverüktől eltekintve 110, valamint egy másik telephelyen lévő üzletáguk munkaállomásainak mindegyike, továbbá az e-mail gateway is védelmet kapott.

A központi telephelyről történő telepítést éppúgy, mint a későbbi, az interneten keresztüli automatikuson túli frissítéseket maguk végezték, illetve végzik.

A rendkívül egyszerű központi menedzsmenttel rendelkező, könnyen kezelhető program hardverigénye csaknem a fele a korábbinak, és nőtt a vírusok kiszűrésének biztonsága is. A KAV nagy gyártók megoldásaival szembeni legnagyobb előnye, az azokénál sokkal gyorsabb - a vírus megjelenése után 4-5 órával történő - vírusminta kibocsátás, valamint a már korábban említett hardverigény csökkenés, a rendkívül kedvező ár-érték arány és egyszerű központi menedzsment miatt - most már több mint egy év távlatából - Simonka Bence a cserét mindenképp pozitív lépésként értékeli.
 
     
  oldal tetejére