Esettanulmányok
Vírusirtó-váltás a Pannon Lapoknál
   
 
 
A Trend Micro lett a befutó a jó ár/teljesítmény arány alapján
 
     
 

A Pannon Lapok Társasága a legnagyobb dunántúli megyei lapokat adja ki, a "felségterület" Vas, Zala, Fejér és Veszprém megyéket öleli fel. A megyei és egyéb lapok, kiadványok havi nyomtatott példányszáma 7,5 millió körül alakul. A német Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ) kiadóvállalat tulajdonában lévő PLT hét nagyobb irodával rendelkezik a térségben, ezek 20-30 fős szerkesztőséget, illetve egy 15 fős hirdetési központot jelent. Még vagy 15 kisebb iroda is található különböző helyeken, ezekben is hirdetésfelvételi, illetve helyi szerkesztési munkák folynak 2-3 emberrel.

A nagyobb irodák bérelt vonalakkal, a kis irodák pedig betárcsázással kapcsolódnak a Veszprémben található informatikai központhoz - mondja Puskás János, a PLT informatikai részlege szoftverosztályának a vezetője. A kiadói munka pontosságának és folyamatosságának biztosítása, a gyártási fegyelem betartása, illetve a széttagolt rendszer biztonsága szempontjából nem lehet mellékes tevékenység a több órás leállást s ezzel tetemes anyagi veszteséget okozó vírusok elleni védelem.
A PLT egy évvel ezelőtt a Trend Micro teljes körű vírusvédelmi megoldásával váltotta fel az addig "szolgálatot teljesítő" konkurens rendszert. A váltás fő okának Puskás János azt a körülményt nevezte meg, hogy akkoriban járt le a másik termék licence, s a frissítés megvásárlása nagyon sokba került volna. A szakember a weben böngészve bukkant a Trend Micróra, illetve árlistájára, s azonnal felvette a kapcsolatot az akkori hazai disztribútorral. "Kicsivel több pénzért kaptunk egy komplex struktúrát - az Exchange kiszolgálót, a tűzfalat és mintegy 400 kliensgépet - lefedő megoldást, mintha a másik terméknek csak az Exchange-frissítését vásároltuk volna meg" - mutat rá az osztályvezető a döntés gazdasági oldalára. Az is a Trend Micro javára billentette a mérleget, hogy a cég volt az egyetlen, amely vállalata: a következő évi frissítés nem fog többe kerülni a listaár harmadánál.

A telepítés központilag történt, amelyet megkönnyített, hogy a PLT-nél az összes alkalmazás Microsoft platformon fut. Így el lehetett kerülni a heterogén hálózatban rejlő esetleges buktatókat, noha a Trend Micro jól kezeli a több platformon futó hálózatokat is. A program menedzselése és felügyelete a PLT veszprémi központjából történik. A munka zökkenőmentes elvégzése érdekében a telepítést végző két rendszergazdát kétnapos képzésben is részesítették. A központosítás az összes folyamat automatizálásával is járt, azaz a központi vírusszerver összeszedi a frissítéseket, definíciókat, majd ezeket a bejelentkezett kiszolgálókra letölti. A kliensek pedig úgy vannak konfigurálva, hogy a hozzájuk legközelebb eső szerverről vegyék le a friss információkat - ugyancsak automatikusan.

A rendszer installálása és éles működése óta - bár tesztként nem szimuláltak támadást - egyetlen vírus sem jutott be a PLT hálózatába, a támadásokat a vírusirtó rendre elfogja és izolálja. Azt elkerülendő, hogy hajlékonylemezről kerüljön vírus a hálózatba, a munkaállomásokat is védi a Trend Micro szoftvere. Ez egészen odáig mehet, hogy a floppy- és a CD-meghajtó ellenőrzésén túlmenően még az állományok belső másolását is felügyeli a szoftver.

Nemrégiben a 2F 2000 Kft. vette át a Trend Micro-termékek hazai disztribúcióját, így már a PLT is profitálhat az emelt szintű magyar nyelvű terméktámogatás nyújtotta előnyökből.

 
     
  oldal tetejére