Termékhírek, érdekességek
Közlemény a CPU-biztonsági problémáról (Meltdown, Spectre, KAISER, KPTI)
    Budapest, 2018. január 05.
 
 
Antivírus cégek közleményei a Meltdown és Spectre processzor-biztonsági problémákról (más néven KAISER és KPTI)
 
     
  Tisztelt Ügyfeleink! Tisztelt Partnereink!

Nemrég vált ismertté, hogy a Grazi Egyetem kutatói súlyos informatikai biztonsági problémakört fedeztek fel a modern számítógép processzorok logikai tervezésében és megvalósításában - amely elsősorban az Intel cég gyártmányait érinti, de részben az AMD termékei és az ARM64 mobil platform is érintett benne.

A Meltdown és Spectre kódnevű problémákat csak az áramkörök újra tervezésével és legyártásával lehet teljesen elhárítani, ezért a meglévő számítógép flották számára a rajtuk futó operációs rendszer szoftverbe építenek be olyan kerülő megoldást, amely szerény mértékű teljesítmény-csökkenést okozhat ugyan, de cserében megakadályozza a biztonsági rés adatlopási támadásokhoz való felhasználását.

Sajnos a biztonsági hiba léte jóval az egyeztetett, 2018. január 9-i bejelentési időpont előtt kiszivárgott a sajtóban, ezért a szoftver gyártók kénytelenek voltak előre hozni a kerülő megoldást nyújtó javítófoltjaik terjesztését január 3-ára.

Ez a sietség kellemetlenül érinti az antivírus szoftverek gyártóit, mivel az operációs rendszerekben elvégzett Spectre-ellenes módosítások olyan mélyrehatóak, hogy azok mellékhatásként megakadályozhatják a modern víruskeresők rendszer- és program-viselkedés figyelő moduljának helyes működését. Emiatt a víruskereső gyártóknak is a vártnál hamarabb kellett saját javítófoltokkal ellátniuk a termékeiket a további működés érdekében.

Az idő szűkösségére való tekintettel az a megegyezés alakult ki az antivírus gyártók szövetsége és a Microsoft cég között, hogy a Windows operációs rendszer ide vonatkozó javításai csak azon számítógépek számára kerülnek kiajánlásra, amelyek már megkapták a víruskeresők problémamentes tovább működéséhez szükséges javításokat. Ez garantálja, hogy a számítógépek a Windows foltozása után sem veszítik el a vírusvédelmüket.

Az, hogy az egyes antivírus gyártók termékei esetén az azokhoz szükséges javítófoltok teljesen automatikusan kerülnek-e terjesztésre és alkalmazásba vételre vagy ehhez valamilyen szintű közreműködésre van szükség a végfelhasználó-üzemeltető részéről, márkánként jelentősen változhat. Az általunk képviselt antivírus cégek az alábbi útmutató közleményeket bocsátották ki ebben a témában:

Kapcsolat:

Amennyiben a fenti tájékoztatással kapcsolatban vagy más témában kérdésük merülne fel, kérjük jelezzék nekünk. Terméktámogatásunkat a lap alján látható support e-mail címen vagy munkanapokon a 06-1-488-7700 telefonszámon érhetik el. Értékesítési kollégáink a lap alján található sales e-mail címen állnak rendelkezésükre.

Köszönjük figyelmüket: 2F 2000 technikai támogatás.

 
   
  oldal tetejére