Termékhírek, érdekességek
Tájékoztatás az F-Secure termékek IPC biztonsági hibájáról és javításáról
    Budapest, 2018. február 1. (frissítve: 2018. február 8.)
 
 
Az alábbi tájékoztatást azért tesszük közzé, hogy felhívjuk az Önök figyelmét az F-Secure gyártmányú, Windows rendszeren futó, üzleti célú vírusvédelmi termékeket és szolgáltatásokat érintő, közepes jelentőségű számítógép-biztonsági hibára és az ennek elhárításához szükséges intézkedésekre.
 
     
  Tisztelt Ügyfeleink! Tisztelt Partnereink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy az F-Secure cég egy szoftver-biztonsági értesítőt (Security Bulletin FSC-2018-1) tett közzé egyes, Windows rendszeren futó termékeivel kapcsolatban - felhívva az üzemeltetők figyelmét az IPC üzenet-memória manipuláció okozta, közepes jelentőségű sebezhetőségre a vírusvédelemben. A veszélyről az F-Secure cég a hibavadász jutalmazási programja keretében, bizalmas úton szerzett tudomást, ezért a rés eddig nem került ártó szándékú kihasználásra.

A gyártó közleménye tájékoztat a veszély kiküszöböléséhez szükséges teendőkről - amely elsősorban új, javított termékverziók letöltését és telepítését jelenti. Az eredeti, angol nyelvű közzétételt az F-Secure cég webportálján olvashatják. A gyártói közlés szerint az alábbi F-Secure termékek és szolgáltatások érintettek a sebezhetőségben:

Otthoni és mikro-vállalkozási felhasználási célú termékek:

 • F-Secure Internet Security, SAFE vagy más lakossági, otthoni irodai célú termék sebezhetőségéről egyelőre nem érkezett tájékoztatás.

Kis- és közepes vállalati (KKV) felhasználásra készült szolgáltatások:

 • F-Secure Protection Service for Business felhő alapú megoldás, azon belül konkrétan:
 • FSAV PSB for Workstations 12.01.283v7 és korábbi verziók érintettek
 • FSAV PSB for (E-mail and) Server Security 12.10.280 és korábbi verziók érintettek

Nagyvállalati-intézményi célú termékek:

 • FSAV Client Security 13.00 és korábbi verziók érintettek
 • FSAV (Email) and Server Security 12.11 és korábbi verziók érintettek
 • Megjegyzés: a nagyvállalati célú termékek Standard és Premium kivitele is érintett a hibában

A hibaelhárítás érdekében javasolt rendszergazdai teendők listája, az egyes termékek és szolgáltatások szerint:

 • F-Secure lakossági és mikro-vállalkozási célra készült termékek:
  Felhasználói tevékenység érintettség hiányában nem szükséges. Amennyiben később mégis szükségessé válna, a megfelelő javítások a gyártó automatikus frissítési csatornáján keresztül, netes terjesztéssel kerülnének letöltésre és telepítésre minden otthoni termékhez.

 • F-Secure kis- és közepes vállalati célú védelem a munkaállomások számára:
  Javasoljuk az új, hibamentes F-Secure PSB Computer Protection 18.1 verzió telepítését a munkaállomás gépeken. Az új generációs terméket bevezetni egyelőre nem kívánó ügyfelek számára pedig javított telepítő csomag áll rendelkezésre az FSAV PSB for Workstations 12.01.293 verzióból. A telepítő csomagok az F-Secure PSB portál bejelentkezés után, a böngészős kezelői felület bal szélén, a Letöltés nevű menüből érhetőek el. A meglévő, már üzemben lévő F-Secure PSB termékek biztonsági javítással történő ellátása az automatikus frissítési mechanizmus keretében 2018. február 8-án megkezdődött és előre láthatólag egy munkahét alatt lezajlik.

 • F-Secure kis- és közepes vállalati célú védelem a különféle kiszolgáló gépek számára:
  A Windows fájlszerver és Exchange gépek számára hibajavított telepítő csomag áll rendelkezésre az FSAV PSB (E-mail and) Server Security 12.10.284 verzióból. A telepítő csomagok az F-Secure PSB portál bejelentkezés után, a böngészős kezelői felület bal szélén, a Letöltés menüből érhetőek el. (Kérjük vegyék figyelembe, hogy a telepítés végén gépújraindítás lehet szükséges, ami a szerver működésének pár perces kimaradásával járhat!)

 • F-Secure nagyvállalati védelem a munkaállomások számára:
  A sebezhetőség kiküszöbölése érdekében a hibamentes, új generációs FSAV Client Security 13.10 termék alkalmazását javasoljuk. Az új termék generációt bevezetni egyelőre nem kívánó ügyfelek számára pedig javított telepítő csomag áll rendelkezésre az FSAV Client Security 12.33 verzióból. Az említett letöltések itt érhetők el.

 • F-Secure nagyvállalati védelem a fájl-kiszolgáló gépek számára:
  A sebezhetőség kiküszöbölése érdekében a hibajavított "FSAV Server Security 12.12" termék verzió telepítését javasoljuk, amelynek letöltései itt érhetők el. (Kérjük vegyék figyelembe, hogy a telepítés végén gépújraindítás lehet szükséges, ami a szerver működésének pár perces kimaradásával járhat!)

 • F-Secure nagyvállalati védelem az Exchange és Sharepoint kiszolgáló gépek számára:
  A sebezhetőség kiküszöbölése érdekében a hibajavított "FSAV E-mail and Server Security 12.12" termék verzió telepítését javasoljuk, amelynek letöltései itt érhetők el. (Kérjük vegyék figyelembe, hogy a telepítés végén gépújraindítás lehet szükséges, ami a szerver működésének több perces kimaradásával járhat!)

  Kapcsolat:

  Amennyiben a fenti tájékoztatással kapcsolatban vagy más témában kérdésük merülne fel, kérjük jelezzék nekünk.
  Terméktámogatásunkat a lap alján látható support e-mail címen vagy munkanapokon a 06-1-488-7700 telefonszámon érhetik el.

  Köszönjük megtisztelő figyelmüket: 2F 2000 technikai támogatás.

 
   
  oldal tetejére